Kehittämisjameihin osallituneita opiskelijoita lavalla.

RoboPopin ensimmäiset kehittämisjamit huipentuivat pitchaustilaisuuteen Centrian Kokkolan kampuksella 6.3.2024. Reilun kuukauden aikana purkitetut kehittämisjamit pitivät pitchaustilaisuuden lisäksi sisällään aloitustilaisuuden, kaksi työpajaa ja niiden väliin sijoittuvaa ryhmien keskinäistä suunnitteluaikaa.

Työpajoista

Jameihin ilmoittautuneet sosiaali-, terveys- ja IT-alan opiskelijat jaettiin aloitustilaisuudessa neljään monialaiseen ryhmään, jonka jälkeen he saivat työskentelyohjeet ja aikataulut. Ennen ensimmäistä jamityöpajaa heidän tuli tutustua asiakastarinoihin.

Ideoita tarralapuilla.

Ensimmäisessä jamityöpajassa ryhmät listasivat asiakastarinoiden pohjalta tunnistettuja haasteita ja valitsivat niistä aihealueet, joita he voisivat yhdessä lähteä ratkomaan teknologian näkökulmasta. Kohderyhmää ja asiakkaiden tarpeita rajattiin hyödyntämällä empatiakarttaa: mikä asiakkaalle on tärkeää, millaisia toiveita ja haaveita hänellä voisi olla, millaisia arjen haasteita hän kohtaa ja mitä hän haluaisi pystyä tekemään. Vaikka mitään valmista tuotetta ei oltu tekemässäkään, vaatimuksena oli kuitenkin että idea olisi toteutettavissa nykyhetkessä, eikä vasta joskus hamassa tulevaisuudessa.

Henkilö pitää kädessään empatiakarttapiirrosta.

Toisessa jamityöpajassa ryhmät esittelivät ideoimaansa ratkaisua muillekin ryhmille, jonka jälkeen kehittämistyötä jatkettiin. Lisäksi kummassakin työpajassa opiskelijat tutustuivat paikallisen yrittäjän kehitystarinaan. Ennen varsinaista pitchaustilaisuutta ryhmillä oli vielä noin pari viikkoa aikaa hioa ratkaisujaan omalla ajallaan.

Pitchauspäivä

Pitchauspäivänä ryhmät kilvoittelivat tuomariston suosiosta ratkaisuillaan: sähköpotkukelkka ja mobiiliapplikaatiot nimeltään Pawa app, Vapaa lintu ja Elderly ease.

Sähköpotkukelkkaa ideoinut ryhmä mietti ikääntyneiden ja kehitysvammaisten haasteita itsenäisyyden ja ulkona liikkumisen näkökulmasta, luottaen tuttuun ulkomuotoon. Kelkassa olisi mm. sähkömoottori, jarrut, paikannusominaisuus siihen liittyvine toimintoineen kuten avunpyyntö-nappi.

Pawa app tarttui yksinäisyyteen ja siitä kumpuaviin terveydellisiin ongelmiin. Heidän hyvinvointiohjelmansa toisi yhteen mm. ravintosuosituksia, kuntoiluneuvoja, terveyden tarkkailuun liittyviä ominaisuuksia sekä alustan, jossa on erityisen huolellisesti valittuja sosiaalisia kanssakäymisiä.

Vapaa lintu applikaatiossa oli myös terveyden ylläpitoon liittyviä aiheita, kuten lääkkeenoton muistutus, kalenteri ja kuntoiluneuvot. Ajanviete osiossa olisi mahdollisuus valita elokuvien, television, radion, musiikin ja kirjojen väliltä, sosiaalista mediaa unohtamatta. Lisäksi ohjelma olisi mahdollista liittää kotiautomaatiojärjestelmään ohjaamaan valoja ja ilmastointia.

Elderly ease on nimensä mukaan varttuneemmalle väelle suunnattu applikaatio. Ohjelmassa olisi lääkkeenoton muistuttajan lisäksi mahdollisuus lukea e-kirjoja ja -lehtiä sekä pelailla erilaisia pulmapelejä. Erikoisuutena käyttäjä voisi varata ajan ja ottaa etäyhteyden voittoa tavoittelemattoman yhtiön järjestämään terapiaistuntoon.

Tuomaristo päätyi valitsemaan voittajaideaksi sähköpotkukelkan. Perusteluina olivat kohderyhmän selkeä rajaus ja ratkaisun helpohko toteutettavuus ilman riippuvuuksia lukuisista kolmansien osapuolien palveluista. Osallistujia muistettiin pienellä lahjakortilla ja paikallinen Fit Kokkola kuntosali tarjosi voittajaryhmälle palkinnoksi peliaikaa iWall peliseinälleen.

Kehittämisjamien tuomaristo: Jouni Vähäsöyrinki, Marjut Levoska ja Jari Isohanni Centrialta sekä Matthew Mendy KOSEKilta.

Kuvassa tuomareina toimineet Jouni Vähäsöyrinki, Marjut Levoska ja Jari Isohanni Centrialta sekä Matthew Mendy KOSEKilta.


Kehittämisjamit ovat osa RoboPopin Innovatiivinen yhteistoiminta -työpakettia. RoboPop on Euroopan Unionin osarahoittama hanke.

EU, ELY, Soite, Centria logot.